• El 4t Festival Gollut
 • El 4t Festival Gollut

  Mostra de cinema compromès, medi ambient, muntanya i fotoperiodisme fonamentat en la cultura popular.

  Del 28 de setembre al 15 d'octubre de 2017

  Ribes de Freser - Vall de Núria - Queralbs - Ripoll - Sant Joan de les Abadesses
  Figueres - Cassà de la Selva - Barcelona

   

  El Festival Gollut dóna nom als nans de Ribes, els golluts, comunitat que va ser discriminada fins la seva desaparició a mitjans del segle XX. Els reivindica i dignifica. Projecta i premia a obres que transmeten valors amb compromís social, informen o denuncien fets que afecten a la societat  i que no es difonen suficientment a les sales de cinema, mitjans de comunicació o canals de distribució audiovisual habituals.

Programa 4t Festival Gollut

 • Bases

  Poden participar els productors, directors i distribuïdors de qualsevol país que siguin titulars de tots els drets de les obres amb les quals concursen. I també de les imatges i àudios, de les imatges de tercers que la conformen.

  Els Premis Gollut són un reconeixement públic a la creativitat i als valors socials que transmeten també les obres presentades.

  Es pot presentar qualsevol film documental o de ficció, reportatge fotogràfic, nacional o internacional que tingui com a tema la conscienciació social, política, investigació periodística o històrica, mostri els valors de la muntanya i el medi ambient o mostri alguna forma d’activisme en favor dels drets humans i la diversitat de cultures.


 • Seccions

  Les seccions 2017 seran:

  Fotogràfiques

  • Reportatge de Fotoperiodisme social
  • Reportatge de muntanya i mediambient

  Audiovisuals

  • Llargmetratge (documental i ficció)
  • Curtmetratge (documental i ficció)
  • Medi ambient i Muntanya (documental i ficció)

  Fora de competició:

  • El món amb ulls d’aquí

 • Premis Gollut

  Per quarta vegada els Premis Gollut tornaran a reconèixer les obres dels creadors audiovisuals, cinematogràfics i fotogràfics, i a banda de reconèixer el talent audiovisual també ho faran específicament amb el contingut i els valors transmesos en les obres.

  • Premi Gollut al millor documental
  • Premi Gollut al millor film de ficció
  • Premi Gollut al millor curt documental
  • Premi Gollut al millor curt de ficció
  • Premi Gollut al millor film de muntanya i medi ambient VALL DE NÚRIA
  • Premi Gollut al millor reportatge de fotoperiodisme DATECUENTA
  • Premi Gollut al millor reportatge de muntanya i medi ambient
  • Premi Gollut del públic
  • Premi Gollut dels joves

  Premis honorífics:

  Pel que fa als Premis Gollut, aquesta edició, també s’atorgarà les següents distincions:

  • Premi Gollut a la trajectòria d’un professional del cinema i audiovisual
  • Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica.

  S'atorgarà per tercera vegada el PREMI MIQUEL PORTER I MOIX que promou la Federació Catalana de Cineclubs i l’Associació d’Amics de Miquel Porter.

 • Inici

El 4t Festival Gollut

Festival Gollut. Mostra de cinema compromès, medi ambient, muntanya i fotoperiodisme fonamentat en la cultura popular

Mostra de cinema compromès, medi ambient, muntanya i fotoperiodisme fonamentat en la cultura popular.

Del 28 de setembre al 15 d'octubre de 2017

Ribes de Freser - Vall de Núria - Queralbs - Ripoll - Sant Joan de les Abadesses
Figueres - Cassà de la Selva - Barcelona

 

El Festival Gollut dóna nom als nans de Ribes, els golluts, comunitat que va ser discriminada fins la seva desaparició a mitjans del segle XX. Els reivindica i dignifica. Projecta i premia a obres que transmeten valors amb compromís social, informen o denuncien fets que afecten a la societat  i que no es difonen suficientment a les sales de cinema, mitjans de comunicació o canals de distribució audiovisual habituals.

 

El perquè del Festival Gollut i dels seus premis

Els Amics del Cinema de la Vall de Ribes, després d'assumir la gestió del Cinema Catalunya des de 2009, continuen treballant pel foment de les projeccions de cinema i la creativitat audiovisual amb la celebració del Festival Gollut.
El certamen ja esdevé una referència de l'audiovisual i fotografia amb compromís. S'especialitza més en les obres audiovisuals i fotogràfiques que transmeten valors amb compromís social, informen o denuncien fets que afecten a la societat.


Els Premis Gollut són uns premis locals que reconeixen valors globals

El nom del festival i del seus premis són un reconeixement als Golluts. Una comunitat de persones que va ser discriminada fins a la seva desaparició a mitjans del segle vint. Mesuraven menys de metre vint. També se'ls coneixia com a nans de Ribes, i solien habitar els entorns de la Vall de Ribes. La majoria d'aquests personatges tenien goll, una patologia inofensiva però de mal d'aspecte, que suposà una discriminació a tota la comunitat.

Els Golluts han marcat durant generacions els habitants de la Vall de Ribes, que durant molt de temps, no n'han volgut parlar i se n'ha volgut ocultar la seva existència.

El fet d'anomenar Gollut al Festival i als premis atorgats, suposa també fer un reconeixement públic al que van significar i en certa manera, és reconèixer la injustícia i vulneració dels drets socials a tota la comunitat de Golluts que habitaren a la Vall de Ribes, com a exemple del que passa en la vulneració dels drets humans a tot el món.

Per tercera vegada els Premis Gollut tornaran a reconèixer les obres dels creadors audiovisuals, cinematogràfics i fotogràfics, i a banda de reconèixer el talent audiovisual també ho faran específicament amb el contingut i els valors transmesos en les obres.

El dia a dia de les persones que vivim en la societat del segle XXI és un contrast constant entre pols oposats. Com el nying i el nyang. Crisis i progrés econòmic. Vulneració dels drets humans i augment de la consciència social. Retallades públiques i de l'estat del benestar versus l'augment dels beneficis dels grans poders financers. Coneixement dels fenòmens naturals i alhora també sabem que l'activitat humana contribueix al canvi climàtic.

El Festival Gollut mostra els aspectes que preocupen a la societat i que no es difonen suficientment a les sales de cinema, mitjans de comunicació o canals de distribució audiovisual habituals

El Festival Gollut, novetats de la quarta edició

El Festival Gollut encara la 4a edició amb un canvi de model organitzatiu i una expansió territorial multiseu per la demarcació de Girona.

Té com a objectiu principal, consolidar un esdeveniment cultural de primer ordre i de qualitat que potenciarà l’oferta en les set poblacions on es realitzarà.

El Festival Gollut se celebra amb un altre objectiu específic: dinamitzar culturalment i turísticament una zona pirinenca en forta regressió demogràfica com és la Vall de Ribes i el Ripollès. No és doncs, només un certamen amb objectius culturals, sinó també turístics, perquè la Vall de Ribes, tot i ser un emplaçament amb serveis i instal·lacions turístiques de referència al Pirineu, no té dins de l'agenda d'esdeveniments anuals, un esdeveniment cultural de magnitud.

La principal novetat és l’expansió d’espais i localitats. Es farà una primera projecció per al públic de la ciutat de Barcelona, en un lloc tant especial com la Filmoteca de Catalunya, prèviament s’hauran realitzat ja dues sessions a localitats del Ripollès que no tenen cinema, com Queralbs i Sant Joan de les Abadesses, que s’estrenen també com a seus del Festival Gollut, abans però de la sessió inaugural a Ribes de Freser, es realitzarà una sessió al Museu Etnogràfic del Ripollès que repeteix com a seu.

Figueres, prendrà un protagonisme especial, perquè 4 sessions del Festival Gollut es realitzaran allà, després de la sessió de film guanyador de 2 Premis Gollut, Fugir de l’oblit, que es va realitzar l’any passat un cop acabada la 3a edició. Figueres, i el cineclub Diòptria, organitzarà per primera vegada el jurat de curtmetratges que valoraran els films que es projectaran els dies 5 i 6 d’octubre. Una altra ciutat gironina celebrarà per primera vegada una sessió del Festival Gollut, que serà Cassà de la Selva a través del seu cineclub, el 8 i ½.

Una segona novetat, molt significativa, és que per primera vegada, Ribes de Freser comptarà amb dues sales de projecció, el ja tradicional Cinema Catalunya i també el Teatre Municipal, que antigament també va ser un segon cinema, el cinema Puigmal. Les sessions simultànies es realitzaran durant 3 dies, del 12 al 14 d’octubre.

La tercera novetat és l’ampliació del focus, per primera vegada també es realitza una única secció de curts i una única secció de llargs, aglutinant, ficció i documental. L’objectiu de fer-ho així, és degut a un estudi de l’audiència i espectadors que va revelar que hi havia una demanda major de ficció, tot i mantenir el tema social. 

La quarta novetat és una petició del territori, la secció de medi ambient i muntanya. Sense perdre l’esperit de la secció principal, i amb l’augment creixent de curses de muntanya exigents i del turisme que valora el medi ambient i el nou Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, l’organització del Festival Gollut ha optat per crear una nova secció, per donar veu a esportistes i a les empreses del sector i per marcar una línia nova a seguir en el futur. Vall de Núria tindrà un protagonisme especial ja que organitzarà sessions i promourà els premis de medi ambient i muntanya.

 

Les dates significatives del Festival Gollut 2017

Durada

El certamen d’enguany es trasllada a la tardor, s’iniciarà la darrera setmana de setembre, el dia 28, i acabarà el dia 15 d’octubre. Amb sessions especials els dies 16 i 22 de setembre i el 18 de novembre.

Arrel del creixement de la 3a edició i de l’estudi realitzat amb espectadors i assistents, el Festival crea noves seccions i amplia el seu tema principal.

 • PUBLICACIÓ DE BASES.
  Dia 15 de juny de 2017.
 • TERMINI DE PRESENTACIÓ D'OBRES.
  Dia 1 d'agost de 2017.
 • PRESENTACIÓ DEL FESTIVAL GOLLUT 2017.
  Divendres, 1 de setembre de 2017. 19 h al Cinema Catalunya de Ribes de Freser
 • PUBLICACIÓ DE OBRES A CONCURS.
  Divendres, 1 de setembre de 2017. 19 h
 • DATA MÀXIMA ENVIAMENT OBRES SELECCIONADES.
  Dissabte, 16 de setembre de 2017.
 • PROJECCIONS FESTIVAL CINEMA.
  Del dissabte 28 de setembre al 14 d'octubre de 2017

 

LOCALITATS, SEUS I ESPAIS

Seu principal:

 • Cinema Catalunya de Ribes de Freser.

Altres espais:

 • Teatre Municipal de Ribes de Freser.
 • Sala d’Exposicions del Casal de Cultura.
 • Plaça del Mercat.

BARCELONA

 • Filmoteca de Catalunya. Sala Laya.

RIPOLL

 • Auditori del Museu Etnogràfic de Ripoll.
 • Cinema Comtal de Ripoll:

FIGUERES

 • La Cate. Sala del teatre.
 • La Cate. Sala d’actes.

CASSÀ DE LA SELVA

 • Centre Cultural Sala Galà.

SANT JOAN DE LES ABADESSES

 • Auditori Jaume Nunó. El Palmàs.

QUERALBS

 • Auditori Casa de Núria.

VALL DE NÚRIA (QUERALBS)

 • Auditori

BASILEA (SUÏSSA)

 • Sala cinemes Neues Kino.

 

0
0
1
s2smodern
Comparteix-ho
0
0
1
s2smodern
powered by social2s

FaLang Language Switcher (mòbil)

Català